8 Nisan Dünya Roman Günü Kutlu Olsun
08.04.2020

8 Nisan Dünya Roman Günü Kutlu Olsun

Bugün geçmişten bu yana tüm dünyada, halk topluluklarının neredeyse tamamına yakını tarafından ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmekte olan Roman vatandaşlarımız için tarihi bir gün.

Eşit ve saygıdeğer vatandaş olmayı bu milletin her bir mensubu gibi hak etmiş olan bu yurttaşlarımız, milliyetperver ve vatanperver özellikleri ile müstesna bir yere sahiptirler.

Sadece bu özellikleri ile değil; kadimden bu tarafa akrabalık bağlarımız ile komşuluk ilişkilerimiz ile düğünümüzde, cenazemizde en yakınımızda olmaları ile, her ne kadar neşeli ve gülümseyen yönleriyle bilinseler de derinlerde taşıdıkları o çilekeş hüzünleri ile onlar bizim üvey değil öz evlatlarımız, kardeşlerimiz ve bu ülkenin saygıdeğer birinci sınıf vatandaşlarıdır.

Romanlar, on birinci yy. dan itibaren ataları Hindistan’dan ayrılmaya başlamış ve dünyanın birçok yerine göç etmiştir. Günümüzde ağırlıklı olarak Avrupa’da yaşayan ve toplam nüfusları 15-18 milyon arasında olan Romanlar, göçebe veya yarı göçebe olmakla birlikte ülkemiz vatandaşı olanlar genel itibariyle yerleşik hayata adapte olmuşlardır.

Maalesef Avrupa’da artan ırkçılık ve ayrımcılık, Balkan Savaşlarından itibaren Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarıyla beraber Romanlar açısından büyük trajedilere sebebiyet vermiştir.

3 Ağustos 1944 tarihinde Nazilerin ölüm kamplarında sadece bir gün içinde yüz binlerce Roman can vermiştir. Yaşadıkları büyük felaketlerden sonra pek çok platformda bir araya gelen Romanlar, nihayet 8 Nisan 1971 tarihinde, ayrımcılık ve ırkçılıkla mücadelede etmek, işbirliğini geliştirmek adına Londra’da ilk kez toplanmıştır.

1990 yılında düzenlenen 4. Uluslararası Roman Kongresi’nde de 8 Nisan tarihi “Dünya Romanlar Günü” olarak kabul edilip 2. Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından soykırıma uğrayan Romanların anısına dünyanın her yerinde yaşayan Romanlara ithaf edilmiştir.

Ülkemiz ise 2016-2021 dönemini kapsayan Roman Vatandaşlar için ilk Ulusal Stratejisini Nisan 2016’da kabul etmiştir. Bu strateji; istihdam, eğitim, sağlık, konut ve nüfus bölgeleri konularında birçok olumlu tedbir öngörmekteydi. Romanlar için çalıştaylar da düzenlenmiş ama fazla bir ilerleme kaydedilememiştir.

2017 yılında Türkiye genelinde yapılan bir araştırmaya göre Roman vatandaşlarımızdan %71’inin ya ilkokul mezunu ya da hiç okula gitmedikleri tespit edilmiştir. İstihdam edilenler de çoğunlukla arizi işlerde çalışmaktadır. Son yıllarda eğitim seviyesinde kaydedilen önemli artışa rağmen, Roman vatandaşlarımızın çalışma hayatına ve istihdama katılımları maalesef çok düşüktür.

Gelecek Partisi olarak, ülkemizin saygıdeğer ve eşit tüm vatandaşları gibi Roman vatandaşlarımızın da analarının ak sütü gibi helal olan bütün haklarının takipçisi olacağız. Bütün Dernek, Federasyon ve Vakıfları ile bir araya geleceğiz. Toplumsal hayatımıza, birlikteliğimize ve kardeşliğimize dinamit koyan hiçbir ayrımcılık ve ötekileştirmeye taviz vermeyeceğiz ve bu manada her kesimden katılım sağlayarak politikalar oluşturacağız.

Roman vatandaşlarımızın 8 Nisan Dünya Roman Gününü en içten dileklerimizle kutlarız.

Gelecek Partisi

Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığı