Adalet Bakanlığı ve HSK Tarafından Alınan Corona Virüs ile Mücadele Tedbirlerinin Kapsamı Genişletilmelidir!
19.03.2020

Adalet Bakanlığı ve HSK Tarafından Alınan Corona Virüs ile Mücadele Tedbirlerinin Kapsamı Genişletilmelidir!

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de virüsle mücadelede geniş tedbirler alınmaya çalışılmaktadır. Bu konuda başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere kayda değer çabalar sergilenmiş, bunlara yeterliliği tartışılmakla birlikte sosyal ve ekonomi-politik tedbirler eklenmiştir. Lakin, gerek cezaevlerindeki koşullar, gerekse tutuklu ve hükümlülerle ilgili daha radikal kararlar alınmasına ilişkin kamuoyundaki beklentilerin giderilmesi zorunluluk halini almıştır.

Cezaevlerine ziyaretlerin kısıtlanması son derece yetersiz bir çözüm olduğu kadar temel insan ve mahkum haklarına, etkili savunma hakkına aykırıdır. Bu nedenle aşağıdaki tedbirlerin alınması zorunluluk arz etmektedir.

1) Halen tutuklu ve hükümlü olarak cezaevlerinde bulunan hamile, lohusa ve küçük çocuklu mahkumların diğer adli kontrol tedbirleri çerçevesinde derhal tahliyesi sağlanmalıdır. Mahkumiyet cezalarının infazının ertelenmesi, infaza ara verilmesi veya infazın evde yaptırılması seçenekleri değerlendirilmelidir.

2) Özellikle hasta ve ileri derecede yaşlı mahkumların cezalarının ertelenmesi veya affedilmesi gündeme alınmalıdır.

3) Cezaevlerindeki hücre ve koğuşlara kapasitelerinin iki veya üç katına kadar mahkum ve tutuklu konulması uygulamasından vazgeçilmelidir.
Bu uygulama virüsün yayılmasına hizmet etmekte olduğu kadar temel insan haklarına da aykırıdır. Hücre ve koğuşlar insan sağlığına ve kapasitesine uygun hale getirilmelidir.

4) Cezalarının son bölümü infaz edilen mahkumlar ile bir kısım taksirli suçlardan mahkum edilmiş kişilerin bulunduğu açık ceza evlerindeki infaz uygulamaları da bu tedbirler kapsamında yeniden değerlendirilmeli ve bu şahısların ceza evinden tahliyeleri gerekli tedbirler de alınmak suretiyle sağlanmalıdır.

5) Tutuklu yargılama konusundaki ısrardan vazgeçilmeli, AHİM ve AYM nin kararları doğrultusunda ve zorunluluk bulunmayan tutuklama kararları kaldırılarak, yerine diğer adli kontrol tedbirleri uygulanmalıdır. Cezaevlerindeki insani yaşam şartlarının önünde engel teşkil eden bu yaklaşımdan derhal vazgeçilmelidir.

6) Tutuklu ve mahkumların yaşam hakkını da içeren, sağlık ihtiyaçları yasal ve uluslararası sözleşmelere uygun şekilde yerine getirilememektedir. Bir tutuklu veya mahkumun sağlık kurullarına sevki için aylarca bekletildiği bir çok rapora yansımıştır. Aksaklıkların giderilmesi için zorunlu tedbirler acilen alınmalıdır.

Gelecek Partisi Adalet Politikaları İzleme Kurulu