Azerbaycan Ermenistan Krizi Bağlamında Yapılması Gerekenlerle İlgili Eylem Planı
30.09.2020

Azerbaycan Ermenistan Krizi Bağlamında Yapılması Gerekenlerle İlgili Eylem Planı

1- Sorunun Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümü için gerekli çaba sarfedilmelidir. Bu çerçevede Ermenistan’ın son saldırıları karşısında başta Azerbaycan’ın caydırıcı gücünün artırılması olmak üzere her türlü destek sağlanmalıdır.


2- Minsk Grubu acilen toplantıya çağrılmalı ve 30 yıldır süren geçici ateşkesten kalıcı barışa geçilmesi için adımlar atılmak üzere AGİT bünyesinde yeni bir girişim başlatılmalıdır.

3- Türkiye Minsk Grubu eş başkanları olan ABD, Fransa ve Rusya ile ikili ve çok taraflı görüşmeler gerçekleştirmelidir.


4- 2008 yılında Gürcistan-Rusya savaşında gündeme getirdiğimiz Kafkas İstikrar ve İşbirliği platformu tekrar gündeme alınmalıdır.


5- Bu bağlamda Rusya ile Üst Düzey İşbirliği Konseyi çerçevesinde Kafkasya konularında özel bir ortak çalışma grubu oluşturulmalıdır.

6- Gerilimin daha da tırmanması durumunda NATO nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmalı ve kriz ile ilgili perspektifimiz üye ülkelerle paylaşılmalıdır.


7-Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan dışişleri bakanları enerji hatları başta olmak üzere üçlü projeleri etkileyecek bu gerilim konusunda acilen bir araya gelerek durumu değerlendirmelidirler.


8- Krizin daha yaygın bir bölgesel niteliğe dönüşmesini engellemek amacıyla daha önce kurduğumuz üçlü işbirliği mekanizması çerçevesinde Türkiye-İran-Azerbaycan dışişleri bakanları istişare amaçlı olarak toplanmalıdır.


9- Son yaşanan gelişmeler konusunda bilgilendirmek amacıyla Azerbaycan ile eşgüdüm içinde BM, İİT, EİT ve KEİ nezdinde girişimler başlatılmalıdır. Bu bağlamda Azerbaycan’ın temsilciliğinin bulunmadığı başkentlerde Türkiye Cumhuriyet büyükelçileri bilgilendirme amacıyla talimatlandırılmalıdır.


10-Gerilim bağlamında Türk Konseyinde liderler düzeyinde bir zoom toplantısında istişareler gerçekleştirilmelidir.


11- Daha önce yürütülen bütün süreçler göz önünde bulundurularak, Kafkaslar’da kalıcı bir barış düzeni oluşması için, stratejik bir çerçeve geliştirilmelidir.

Ayrıca, Azerbaycan Ermenistan gerilimi sebebiyle TC vatandaşı Ermeniler ve Türkiye’de çalışan Ermenistan vatandaşlarına yönelik provokasyonlar önlenmelidir. Ermeni vatandaşlarımıza ait dini ve diğer kurumların korunmasına yönelik tedbirler alınmalıdır.