Cezaevlerinde Yemek Üretimi Sorunu Acil Olarak Çözüme Kavuşturulmalıdır
27.04.2020

Cezaevlerinde Yemek Üretimi Sorunu Acil Olarak Çözüme Kavuşturulmalıdır

Kamuoyuna yansıyan bilgiler ‘Açık cezaevleri’nde kalan tutukluların tahliyesiyle birlikte ‘Kapalı cezaevleri’ için yapılan temel gıda ve  yemek üretiminin durma noktasına geldiğine dair.

Bu minvalde Adalet Bakanlığı’nın acilen cevaplaması gereken sorularımız şunlardır:

İnfaz yasası düzenlenirken, Açık cezaevlerinde yapılan pekçok üretimin durma noktasına geleceği ve bu tür sorunların oluşabileceği önceden hesap edilmedi mi?

Kapalı cezaevlerinden Açık cezaevlerine alınan tutuklulara yemek yapmayı öğretecek kadro var mı?

Yemek yapmayı bilmeyen tutuklulara zorla yemek yaptırıldığı ve bu yüzden yemeklerin kalitesiz çıktığı, hatta yenilebilecek kıvamda olmadığı doğru mu?

Bu durumda bu yemekleri yiyemeyecek ve doğru beslenemeyecek olan tutuklular sağlıklarını nasıl koruyacaklar?

Kapalı cezaevleri için halen yemek ihtiyacının karşılanmadığı, bunun yerine tutuklulara hazır çorba ve konserve verildiğine dair mahkum yakınlarının şikayetleri gün geçtikçe çoğaldı.

Kocaeli Kandıra 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan birçok tutukluya günlerce yemek gelmediği; Afyon T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan tutuklulara iki öğün yemek verildiği; Bolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki aşçı tahliye edildiği için bir haftadır yemek yapılmadığı ve bazı kantinlerin de kapalı olduğu iddiaları doğru mu? Öyleyse, sağlıksız beslenmenin mahkumların salgına karşı sağlıklarının da korunmasız kaldığı açıktır.

Bütün bunlarla birlikte Açık cezaevlerinde, salgına karşı ciddi risk anlamına gelen tutukluların toplu yemekhanelerde yemek yediği bilgisi de mahkum yakınlarının endişelere düçar olmalarına sebebiyet vermektedir.

Eşitsiz, ayrımcılığa dayalı, adaletsiz bir infaz yasasını alelacele yapıp uygulamaya koyan yetkililer bu sorunları neden hesap etmediler? Niçin gereken önlemleri almadılar?

Acil olarak Adalet Bakanlığı’ndan tüm bu ihmaller ve sorunların ne zaman ve ne şekilde çözeceğine ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapmasını talep ediyoruz!