Çiftçi Bu Yıl da Gün Yüzü Görmeyecek
06.05.2020

Çiftçi Bu Yıl da Gün Yüzü Görmeyecek

  • Tarım ülkesi olarak anıldığımız yılları çok geride bıraktık. Tarım alanlarımızın yok edilmesi ve ithal tarım ürünleri ile neredeyse yerli üretimi durma noktasına getiren zihniyet, tarımla uğraşan çiftçimizi verdiği emeği karşılayacak desteklerden mahrum bırakmaya devam ediyor. 
  • Rakamlar da bu görüşümüzü destekliyor. 4 Mayıs’ta bizzat Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan Hububat alım fiyatları, 2019 yılına oranla ortalama yüzde 17 artarken; çiftçinin gübre maliyeti ortalama yüzde 82, zirai ilaç maliyeti yüzde 44, tohum maliyeti ise ortalama yüzde 25 artmıştır. Mazottaki görece düşüş ise istikrarlı bir politika nedeniyle olmadığı için çiftçimizi tedirgin etmektedir.
  • Kısaca; 2019 yılında mağdur olan çiftçinin alım destekleri bu yıl da yetersizdir. Covit-19 gibi ağır bir global felaket yaşadığımız, enflasyonun yılın ilk üç ayında bile yüzde 10’u geçtiği bu dönemde, çiftçimize kulağımız kapalı, desteğimiz yetersiz olmaya devam ederse, yakın gelecekte geleneksel ürünlerimizle tamamen vedalaşma riskimiz yüksek.

Gelecek Partisi

Tarım ve Orman Politikaları Kurulu