Mevsimlik Tarım İşçilerinin Günlük Ücret Raiçleri Adil ve Vicdani Şekilde Yeniden Belirlenmelidir
10.06.2020

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Günlük Ücret Raiçleri Adil ve Vicdani Şekilde Yeniden Belirlenmelidir

Hatay’da, 13 Ziraat Odası Başkanı’nın ve Gaziantep İslâhiye Ziraat Odaları’nın tarım işçileri yevmiye ücretini 52 TL olarak belirlemesi kabul edilebilir değildir.

Alın terinin karşılığı olarak belirlenen ücretler, 10 saatlik bir çalışma diliminde işçilerin emeğinin mukabili olmaktan çok uzakta, vicdanları rahatsız edecek nitelikte olmuştur.

Yaz sıcağında tarlada çalışan mevsimlik işçilerin rahatsızlanma, hastalık gibi olağanüstü şartlar da gözetildiğinde, hem 06.30’da işe başlayıp 16.30’dan önce işi bırakmaları durumunda yevmiyelerinin kesileceği, hem de yemek verilmemesi kararı kabul edilebilir değildir.

Günlük 52 TL alan tarım işçisinin, 30 gün dinlenmeksizin çalışması durumunda bile alabileceği aylık toplam ücretin 1560 TL olması, asgari ücretin de çok altında olduğunu göstermektedir.

Üstelik, aylık 750 TL gibi bir ücrete mukabil kendi imkanlarıyla karşılamaları gereken sigorta ücretlerinin de bu yevmiyelerle nasıl karşılanacağı da ayrı bir soru konusudur. Sigorta ücretinin de devletin ayarlayacağı bir fon üzerinden karşılanması hakkaniyete uygun olacaktır.

Hatay ve Gaziantep İslâhiye Ziraat Odaları’nın bu kararları hangi kriterlere göre aldıklarını açıklamaları ve bu kararların iptal edilmesi gerekir.

Daha insani, vicdani ve adil bir fiyat düzenlemesi ile mevsimlik tarım işçilerinin iş ve yaşam koşulları düzeltilmelidir.

Gelecek Partisi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Politikaları Başkanlığı